Illustration

Подарунки для бізнес-партнерів

В будь-якої компанії, яка експортує свою продукцію чи послуги закордон, рано чи пізно наступає момент, коли бізнес-партнера потрібно привітати і зробити подарунок. Це може бути як новорічний подарунок, надісланий поштою, так і дарунок ввічливості по приїзду в офіс приймаючої сторони.

Одразу виникає багато запитань:

На яку суму має бути подарунок?
Що дарувати?
Якщо людей, з якими ведеться комунікація кілька – то дарувати кожному окремо чи спільний подарунок?
З якими святами вітати?
Як доставляти?

На яку суму має бути подарунок?

Перш за все, зайдіть на сайт вашого іноземного партнера і спробуйте знати там Сode of Ethics. Як правило, він існує у великих міжнародних компаніях. Це збірка правил, яка регламентує, що можна, а що не можна робити працівникам компанії з етичної точки зору. Якщо у вашої компанії-партнера на сайті такого немає, то можна зайти на сайти великих компаній з цієї ж галузі та країни і пошукати розділ "Business gifts". Як правило, там прописана сума, вище якої не можна приймати подарунки, що конкретно не можна отримувати в подарунок.

Наприклад, в компанії-виробника іграшок Mattel заборонено приймати бізнес-подарунки на суму більше 100 дол. протягом року з одного джерела. Також працівникам не можна отримувати грошові подарунки чи подарункові сертифікати, оскільки вони прирівнюються до грошових.

Дослідження цього питання дасть розуміння, на яку суму вам варто робити подарунок.

Що дарувати?

Як правило, дарують щось, що характеризує культуру чи смаки країни-походження або речі, які найімовірніше припадуть до смаку усім.

Безпрограшним варіантом є цукерки ручної роботи з України, домашній мед, крафтовий трав’яний чай з Карпат, якісна канцелярія (ручки, блокноти, календарі) з елементами брендування, хендмейд новорічні іграшки у період різдвяно-новорічних свят, подарунки з елементами української культури (наприклад, вишита серветка).

Якщо купуєте щось зі смачненького, то купуйте продукцію перевірених виробників, в якості яких ви впевнені, з цікавим сучасним дизайном. Банка меду від бабці, навряд чи буде оцінена, навіть якщо він смачний. Іноземці дуже люблять хендмейд вироби, але бажано дарувати тоді щось для офісу, не надто персональне (як вишиванка, яку їм ніде буде носити).

Багато українських бізнесменів вважають нормальним дарувати горілку чи інший алкоголь з України. Ризиковий подарунок, на наш погляд. Не всі вживають спиртні напої.
Якщо все-таки вирішите дарувати алкоголь, то вибирайте з врахуванням смаків та вподобань бізнес-партнерів.

Обов’язково вивчіть елементи культури країни, куди ви прямуєте. Сало в ісламських країнах, де не вживають свинину, навряд чи оцінять. В Швецію чи Норвегію не варто везти подарунок у 10 подарункових пакетах, оскільки вони дуже орієнтовані на свідоме споживання і турботу про планету.

Як дарувати?

Як правило, дарування відбувається в конференц-залі перед початком зустрічі. Якщо ви знаєте, що зустріч буде з трьома людьми (про це варто поцікавитись заздалегідь), і якщо подарунок, наприклад, трав’яний чай, то везти його потрібно всім трьом людям. Коли подарунок – великий набір цукерок, то ваші партнери їх розділять.

І сам процес вручення подарунку теж потрібно узгодити з культурою країни.
В Японії подарунок дають і приймають обома руками. Не відкривайте свій подарунок перед представниками цієї країни, якщо не попросять. Японці теж свій не відкриватимуть. Уникайте бантів і стрічок при пакуванні, оскільки кольори стрічок мають символічне значення в Японії.

З якими святами вітати?

В американській і європейській культурі прийнято вітати з Різдвом та Новим Роком. Зараз все часто зводиться до листівок. Електронні листівки не особливо цінуються, краще надіслати підписану від руки поштою завчасно.

Якщо ви знаєте про День незалежності країни чи інше важливе свято (День подяки в США), наприклад, то можна привітати на словах, але подарунки зазвичай не надсилаються.

Якщо ви робите корпоративну листівку в одному дизайні і будете розсилати всім бізнес-партнерам, то краще вітати просто з Новим роком. В Ізраїлі, азійських чи ісламських країнах Різдво не святкують.

Як доставляти?

Якщо їдете на зустріч, то подарунок краще мати з собою. А якщо це вітання дистанційне, тоді ідеальний варіант – кур’єрська пошта з доставкою в офіс, але вказанням прізвища, імені та номеру телефону отримувача.

Враховуйте, що в період свят зростають терміни доставки, тому, щоб ваші партнери отримали подарунок вчасно – перевірте терміни доставки в цю країну і надішліть пакунок завчасно, з врахуванням кількох днів можливих затримок.

Якщо надсилаєте Укрпоштою, то затримки можуть бути на пошті країни-отримувача і тоді запас часу краще збільшити.

Добре запакуйте свій подарунок, позначте як крихке, щоб коробку не кидали при транспортуванні.

Бажаємо вам отримати чудові новорічні подарунки від партнерів і щоб наступний рік був ще більш успішним для вашого бізнесу!

Якщо ви ще не експортуєте – тоді саме час включити це в план 2022 і звернутись до Explore Export Agency для швидкого виходу на зовнішні ринки!

Залишилися питання? Задайте їх нам. Ми швидко відповімо

Дякуємо!

Ми зв'яжемося з вами найближчим часом

Can't send form.

Please try again later.