Illustration

Захист експортера від валютних ризиків

Поставки на експорт найчастіше відбуваються за ціни у вільно конвертованій іноземній валюті. Як правило, це – американський долар або євро. Під час встановлення для клієнта ціни у валюті, експортер в більшості випадків орієнтується на поточний курс НБУ. Залежно від галузі, потреби адаптації товару до вимог іноземного ринку та швидкості прийняття рішень різниться часовий проміжок від погодження сторонами ціни до поставки та оплати товару. Це може бути від 1 міс. до 3 міс. Виникає запитання, як експортеру захистити себе від укріплення гривні? Ось список найтиповіших методів, що діють в Україні:

1. Надсилаючи прайс-лист клієнту, встановіть термін його дії
При цьому враховуйте індекс інфляції цільового ринку. Якщо в Німеччині річний показник інфляції до 2%, то зрозуміло, що ви не зможете щокварталу підвищувати ціну на 10%. Ваш клієнт просто не прийме таку цінову поведінку. В такому випадку потрібно закласти в існуючу ціну прогнозні валютні коливання.

2. Пропишіть в Контракті процедуру зміни ціни
Має бути визначено, за скільки часу і в якому порядку експортер повідомляє клієнта про зміну ціни і яка процедура прийняття імпортером нової ціни. Можна також зазначити, що ціна встановлюється в специфікаціях на кожну поставку за згодою сторін.

3. Якщо в компанії є імпорт сировини чи товарів, то укладати імпортні договори варто в тій самій валюті, в якій відбувається більшість експортних поставок
Тоді отриманою від експорту валютною виручкою можна буде оплачувати імпортні поставки. Валюту не доведеться продавати і купувати, відповідно, курсових втрат не буде.

4. Укладення форвардного договору з банком дозволяє компанії-експортеру зафіксувати майбутній курс продажу валюти
Форвардна ціна визначається як спот валютний курс (що діє на момент укладення угоди), помножений на різницю кредитних ставок 2-ох валют (наприклад, гривні і долара). Але при цьому способі важливо розуміти, що експортер позбавляє себе спекулятивного доходу на курсі у випадку, якщо гривня знеціниться. Тобто, якщо форвардний курс зафіксований як 28 грн./дол., а фактичний курс спот на дату виконання форвардної операції буде 29 грн./дол., то експортер втратить 1 грн. на кожному проданому доларі. Але якщо спот курс на момент виконання угоди буде 27 грн./дол., то експортер за форвардною угодою отримає додаткову гривню на кожен проданий долар.

В світі існують інші додаткові способи хеджування валютного ризику: ф’ючерсні угоди, валютні свопи, опціони, leads and lags та інші, однак український фінансовий ринок поки їх не пропонує.

Експортна агенція Explore консультує українські малі та середні підприємства щодо розвитку експорту. Звертайтесь до наших спеціалістів для правильного старту експортних поставок і уникнення типових помилок при виході на зовнішні ринки!

Залишилися питання? Задайте їх нам. Ми швидко відповімо

Дякуємо!

Ми зв'яжемося з вами найближчим часом

Can't send form.

Please try again later.