Illustration

Як пройти FDA реєстрацію для експорту в США?

Українська компанія, яка хоче вийти на ринок США з харчовим продуктом, повинна зробити реєстрацію FDA. Реєстрація означає повідомлення FDA (Food Drug Administration), що ви є харчовим виробником, який планує поставки своєї продукції в США і призначаєте відповідального імпортера в США. 
Реєстрацію може зробити як виробник, так і агент чи імпортер продукції в США. Ми рекомендуємо робити FDA українським виробникам самостійно.

Тоді у виробника є контроль за процесом поставок в США і компанія не залежатиме від одного імпортера на ринку неселенням у 300 млн. людей. Результатом FDA реєстрації є отримання FDA номера, який необхідний при розмитненні товару.  
На даний момент для реєстрації FDA перш за все необхідний DUNS номер. Це номер, який можна порівняти з ЄДРПОУ в Україні. За цим посиланням можна самостійно отримати DUNS номер. Якщо ви не можете його отримати самостійно, агенція Explore Export Agency допоможе вам на цьому шляху. Час очікування на розгляд заявки щодо реєстрації DUNS номеру - 3-4 тижні. Після отримання емейлу, на вказану електронну пошту під час подання заявки, з DUNS номером, можна переходити до FDA реєстрації. 
Для початку FDA реєстрації потрібно створити аккаунт на сайті FDA з даними про компанію: ПІБ контактної особи, посада та емейл контактної особи, назва компанії, сайт компанії, телефон/факс, фізична адреса компанії. Також тут будуть 3 контрольні запитання і відповіді на них. Важливо - створений аккаунт буде прив’язаним до реєстрації компанії, тому необхідно зберегти собі всі дані для входу, щоб не втратити їх при зміні працівників компанії. 
Процедура реєстрації FDA
Після входу в аккаунт, ліворуч потрібно вибрати "Register a Food Facility". Після цього вам будуть доступні 12 кроків реєстрації. Ви зможете повертатись у вже раніше пройдені блоки. 
В перших блоках буде багато запитань "так/ні". 
Крок 1. “Чи ви є виробником, переробником, пакувальником їжі для споживання людиною чи твариною в США?”. До таких запитань також належатиме “Чи ви брокер/імпортер/дистриб’ютор?”. Також вас запитають, чи ви бажаєте оновити існуючу реєстрацію чи створити нову. В блоці "Facility Location" потрібно вибирати "Foreign registration".
Крок 2 передбачає подання всієї інформації про компанію-виробника: назва (має бути аналогічна до тої, яка в DUNS номері і тої, яка на упакуванні/етикетках продукту), форма власності, адреса, індекс, контактні дані, місто, країна, сюди ж буде вноситись DUNS номер. 
Крок 3 передбачає внесення інформації про бажану адресу листування. В це поле повторно вносяться усі дані, якщо адреса листування аналогічна адресі виробництва, або окремі дані офісу. 
Крок 4. Заповнюються дані про материнську компанію, якщо вона наявна.
Крок 5. Повторна перевірка назви і адреси компанії.
Крок 6. Контакти компанії на випадок екстренної ситуації. Тут можна вказати виробника (але вказуйте контакт конкретного представника компанії або загальний контакт експортного відділу, не info@). Також тут можна вказати контакти американського імпортера. 
Крок 7. Торгові імена. Тут мова про те, які інші назви компанії будуть асоціюватись з вашою компанією. Наприклад, довга і коротка форми назви компанії. 
Крок 8. Агент в США. Тут заповнюються дані американської компанії, з якою буде відбуватись комунікація щодо додаткових аналізів продукту FDA чи коли контейнер поставлений на холд. В цьому місці найчастіше вказують імпортера. Підготуйте собі заздалегідь всі необхідні дані по імпортеру на основі реєстраційних даних компанії: точна назва компанії, форма власності, ПІБ контактної особи, адреса, індекс, телефони, факс, емейл, місто, штат і т.д.
Крок 9. Сезонність бізнесу. Вкажіть місяці збору урожаю, якщо ваш бізнес має сезонний характер. 
Крок 10. Вкажіть власника, оператора чи відповідального агента на ринку. Можна вибрати “аналогічно до адреси виробництва“ чи “аналогічно до адреси агента в США” і тоді поля заповняться автоматично.
Крок 11. Згода на перевірку виробництва органами FDA - тут просто ставиться відмітка про згоду. 
Крок 12. Внесення даних про того, хто здійснює FDA реєстрацію. Потрібно вказати ПІБ, посаду, країну, адресу, телефон, емейл, факс відповідальної людини. 
Після проходження всіх 12 етапів на екран виведуться збірні дані реєстрації FDA для перевірки. Якщо потрібно щось змінити, ви можете перейти в потрібне поле для внесення правок. 
Після цього ви натискаєте кнопочку “SUBMIT” і реєстрація вважається поданою. 
Для того, щоб ви отримали номер FDA реєстрації, ваш імпортер в США повинен підтвердити свою роль відповідального агента в США. Йому прийшло сповіщення на електронну пошту. Для підтвердження є 1 місяць, але краще не затягувати, тому попросіть імпортера підтвердити вашу реєстрацію. 
Після цього вам на вказані контактні дані прийде лист, що імпортер підтвердив свою роль агента в США, і номер реєстрації FDA. Отриманий номер FDA - кінцевий результат FDA реєстрації. Даний номер потрібно надати імпортеру і митному брокеру в США. Митний брокер при створенні попереднього повідомлення митниці США та FDA буде вказувати цей номер реєстрації. 
Explore Export Agency має успішний досвід реєстрації українських харчових виробників і супроводу на шляху до відкриття ринку США. Звертайтесь і ми допоможемо вам пройти FDA реєстрацію. 

Залишилися питання? Задайте їх нам. Ми швидко відповімо

Дякуємо!

Ми зв'яжемося з вами найближчим часом

Can't send form.

Please try again later.