Illustration

З ким Україна має угоди про вільну торгівлю?

Станом на 22 травня 2020 року (дату цієї публікації) Україна уклала 17 угод про вільну торгівлю, що включають 46 країн.

1 вересня 2017 року набрала чинності найбільш широка зона вільної торгівлі, в рамках Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

До набрання чинності Угоди про асоціацію, ЄС запровадив для України режим автономних торговельних преференцій – одностороннє скасування ввізних мит зі сторони ЄС, яке стосується 94,7% від усього обсягу промислових товарів та 83,4% сільськогосподарських товарів та харчової продукції, що імпортуються ЄС з України (терміном дії до 1 січня 2016 року).

В результаті, на даний момент, Україна уклала угоди про вільну торгівлю з таким державами:
- 28 держав членів Європейського Союзу;
- 4 держави члени Європейської асоціації вільної торгівлі (Швейцарія, Ліхтенштейн, Норвегія та Ісландія);
- 9 держав членів СНД (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Росія, Таджикистан, Узбекистан);
- Грузією;
- Македонією;
- Монтенегро;
- Канадою;
- Ізраїлем.

Також ведуться тривалі переговори щодо підписання угоди про ЗВТ із Турецькою Республікою.

На вебсайті Cвітової організації торгівлі в реальному часі на мапі можна відслідковувати зони вільної торгівлі як України, так і інших країн. Також там можна переглянути оригінальний текст угод і їх умови.

Які переваги надає зона вільної торгівлі українським експортерам?

Угода про вільну торгівлю з ЄС та Канадою передбачає скасування мит на 98% для українських товарів та послуг. Наприклад, до вступу в дію україно-канадської Угоди, український одяг підпадав під ставку мита 17,2%, а взуття – 9,7%, що часто робило товар неконкурентоздатним на канадському ринку. Зараз українські виробники знаходяться в рівних умовах конкуренції з місцевими виробниками (звичайно ж за винятком логістичного навантаження).

В ЄС на продукти борошняних кондитерських виробів ставка мита була 10% до 2014 року. Після підписання Угоди про Асоціацію стала 0%. В Німеччині, наприклад, розвинений етнічний ринок продуктів харчування з країн СНД. І якщо до Угоди про Асоціацію, німці приблизно в рівних частках купували українську та російську борошняну кондитерку – вона вся обкладалась 10% митом, то вже після підписання Угоди про Асоціацію і скасування мит для українських виробників, частка російських кондитерських товарів на ринку Німеччини суттєво знизилась, бо продукція стала менш конкурентною за ціною.
Як оформити товар для експорту в ЄС, щоб він потрапив під сферу дії Угоди про зону вільної торгівлі? Необхідно оформити Сертифікат про походження EUR-1, що видається митними органами України на безкоштовній основі по місцю здійснення митного оформлення. Детальніше за посиланням.

У випадку, якщо Ви хочете скористатись перевагами угод про вільну торгівлю, але не знаєте, з чого розпочати експорт – зверніться до нас, експерти Explore завжди готові Вам допомогти.

Залишилися питання? Задайте їх нам. Ми швидко відповімо

Дякуємо!

Ми зв'яжемося з вами найближчим часом

Can't send form.

Please try again later.