Illustration

Маркування CЄ

Багато товарів вимагають CЄ маркування, перш ніж їх можна буде продавати в ЄС. Маркування CЄ означає, що продукт був оцінений виробником і відповідає вимогам ЄС щодо безпечності, охорони здоров'я та навколишнього середовища. Цей знак необхідний для продуктів, вироблених в будь-якій точці світу, які планують продавати в ЄС.
Коли CЄ маркування є обов’язковим?
Таке маркування є обов’язковим лише для продуктів, для яких існують специфікації ЄС та вимагають нанесення СЄ маркування.

Деякі товари одночасно підпадають під дію декількох вимог ЄС. Вам слід переконатися, що ваш виріб відповідає всім відповідним вимогам, перш ніж наносити на нього маркування СЄ. Заборонено наносити маркування СЄ на вироби, для яких специфікації ЄС не існують або не вимагають нанесення маркування СЄ.
Як отримати СЄ маркування?
Як виробник продукту, ви несете виключну відповідальність за декларування відповідності усім вимогам. Вам не потрібна ліцензія для нанесення маркування CЄ на ваш виріб, однак перед цим потрібно:– забезпечити відповідність всім відповідним загальноєвропейським вимогам;– визначте, чи можете ви самостійно оцінювати свій продукт або вам необхідно залучати уповноважений орган;– скласти технічний опис, що підтверджує відповідність (дізнатися про технічну документацію);– розробити та підписати декларацію відповідності ЄС (declaration of conformity).
Після того, як ваш виріб має СЄ маркування – якщо цього вимагає компетентний орган ЄС, ви повинні надати їм усю інформацію та супровідну документацію щодо СЄ маркування.
Чи потрібна мені незалежна оцінка?
Спочатку потрібно перевірити, чи має ваш продукт оцінювати уповноважений орган. Ви можете знайти цю інформацію у відповідному законодавстві ЄС, що застосовується до вашого товару: перевірте правила за категоріями товарів. Цей крок не є обов’язковим для всіх продуктів.
Якщо вам потрібно залучити уповноважений орган, маркування CЄ повинно супроводжуватися ідентифікаційним номером уповноваженого органу. Знак СЄ та ідентифікаційний номер можна проставляти окремо, якщо вони чітко пов’язані між собою.
Ви можете скористатися базою даних Nando для пошуку уповноваженого органу, який може сертифікувати ваш продукт.
Якщо ваш товар не потребує перевірки незалежним органом, то вам належить самостійно перевірити, чи відповідає продукт технічним вимогам. Ця перевірка включає оцінку та документування можливих ризиків під час використання вашого продукту.
Які платіжні збори будуть необхідні?
Якщо ви як виробник самостійно проводите оцінку відповідності, вам не доведеться платити жодних зборів. Однак, якщо ви вирішите скористатися послугами уповноваженого органу або якщо специфікації ЄС, що застосовуються до вашого продукту, вимагають незалежної оцінки уповноваженим органом, ви будете змушені оплатити органу оцінки за послугу оцінки відповідності. Вартість залежить від процедури сертифікації, яка застосовується до вашого продукту, складності продукту тощо.
Як наносити знак CЄ?
Знак CЄ повинен бути добре видимим, розбірливим і незмивним. Маркування CЄ повинно складатися з літер "CЄ", обидві букви повинні мати однакові вертикальні розміри та бути не менше 5 мм (якщо інше не зазначено у відповідних вимогах до товару).
Якщо ви хочете зменшити або збільшити СЄ маркування на своєму виробі, дотримуйтесь пропорцій цих двох літер. Якщо ці 2 літери залишаються видимими, маркування CЄ може мати різну форму (наприклад, кольорову, суцільну або порожнисту).
Якщо маркування CЄ неможливо нанести на сам виріб, ви можете нанести його на упаковку, якщо така є, або на будь-які супровідні документи. Якщо на ваш товар поширюється кілька директив / регламентів ЄС, які вимагають нанесення маркування CЄ, у супровідних документах повинно бути зазначено, що ваш продукт відповідає усім чинним директивам / регламентам ЄС.
Тут можна завантажити файли зображень СЄ маркування.
Джерело

Залишилися питання? Задайте їх нам. Ми швидко відповімо

Дякуємо!

Ми зв'яжемося з вами найближчим часом

Can't send form.

Please try again later.